Digital Romanian Parents, Bogdana Dobre, blogger din 2008

Ana / 20 ianuarie 2017

Pe Bogdana Dobre am întâlnit-o offline acum vreo 5 ani la un Portret de copil. De atunci am făcut campanii împreună, am ajutat copii, ne-am susținut la evenimente și am complotat tot felul de planuri. Bogdana a scris pe blogul său din 2008 până acum în jur de 2 500 de articole și este printre primii Digital Romanian Bloggers. Vă las pe voi să îi aflați drumul prin blogosferă.

Cine este Bogdana Dobre?

Bogdana Dobre: Bogdana Dobre sunt eu. La un pas de 4.0 (geez!), mamă a trei copii de 6, 7,5 și 11 ani, super energici cu o viață care gravitează în jurul lor.

Când și cum ai început să scrii pe blog?

Bogdana Dobre: Am început în 2008, eram însărcinată cu David, și am descoperit într-o zi, cu totul întâmplător blogul Siminei Bădică și mi s-a părut absolut mișto ideea de a face un jurnal de sarcină. Îmi amintesc că în ziua aceea am stat și am citit toate articolele scrise de ei și eram efectiv fascinată de cât de faină era familia lor și cât de cool și relaxați povesteau totul. Până să mă apuc efectiv, a mai trecut o lună, fiindcă în luna respectivă o ținusem dintr-o otită în alta cu Rebecca și mă secătuise complet de energie. Deh, pe vremea aceea mi se părea greu de tot cu un singur copil :).

Cum era blogosfera de parenting acum 8 ani?

Bogdana Dobre: Eram puține. Puține de tot, dar foarte apropiate. Atunci am legat cele mai trainice relații, am învățat enorm. Era un caleidoscop, fiindcă eram foarte diferite, Simona era din Canada, Alina din Australia, Ada mi se părea cea mai organizată și cea mai coerentă dintre toate și cred că de la ea am învățat cele mai multe lucruri. A fost cea mai frumoasa perioadă a blogosferei noastre din punctul meu de vedere, fiindcă la un moment dat păream one big happy family. Am și acum un album foto de la una din întâlnirile noastre, era în vara lui 2009 și îmi amintesc de ziua aceea ca și cum ar fi fost ieri.

Practic ai fost martoră la toate schimbările blogosferei de parenting de până acum. Crezi că poți creiona care au fost etapele ei?

Bogdana Dobre: Nu știu dacă pot enumera niște etape clare, însă despre perioada de început pot spune că a fost una efervescentă. Nu scriam cu vreun scop, în afară de pasiune pură (ceea ce eu încerc să fac în continuare), nu scriam programat, nu aveam vreun plan editorial, damn it, eu nici măcar nu știam ce este aia „plan editorial” (spre deosebire de 90% dintre bloggerițe eu nu veneam din presa scrisă sau vorbită, nu aveam background jurnalistic și nu de puține ori am resimțit acest handicap) și scriam 100% numai experiențe. Scriam fără să trec prea mult prin filtrul rațiunii, scriam de multe ori ce îmi trecea prin cap.

A urmat perioada în care am început să ne mutăm pe Facebook, multe dintre cele care scriau pe bloguri le-au abandonat, au apărut grupurile de mame, de acolo s-au ridicat alte nume. Evident, anii au trecut, alte femei au născut, au început și ele să scrie și așa au apărut nume noi în blogosfera. Prin 2012 au început primele colaborări remunerate și acesta a fost un „incentive” în plus de a scrie mai organizat, mai mult, mai gândit, mai nișat.

Ce au în comun articolele tale de la început și cele de acum?

Bogdana Dobre: Partea experiențială. Încă mai povestesc experiențe proprii, întâmplări personale. În afară de asta mai au autenticitatea. Ce scriu este ceea ce gândesc la momentul respectiv. Nu mint, nu am mințit niciodată și nici nu o voi face. La fel, nu am denaturat adevărul, nu l-am „înfrumusețat”. Am ajuns să fiu extrem de principială cu ceea ce scriu și uneori asta mă incomodează fiindcă am ajuns să nu mai abordez multe subiecte, ceea ce, privit dintr-o anumită perspectivă se bate cap în cap cu autenticitatea 🙂

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai avut-o ca blogger?

Bogdana Dobre: Să învăț să îmi gestionez singură site-ul. Site-ul actual este construit 100% de mine, am primit ajutor doar la partea de securitate, când am mai avut atacuri informatice pe site, însă în rest, e al meu, al patrulea copil și-s tare mândră de el!

Dar cel mai mare obstacol?

Bogdana Dobre: Bullying-ul virtual. Recunosc că mă afectează și mă umple de nervi și mi-a stricat multe zile de-a lungul timpului.

Se întâmplă ca odată cu creșterea copiilor, subiectele de pe blog să se schimbe. Te-ai gândit că nișa aceasta nu te mai reprezintă? Către ce nișă ți-ar plăcea să migrezi?

Bogdana Dobre: Parenting-ul nu mă mai reprezintă, și de mai bine de un an tot încerc să îmi găsesc un drum și o motivație să continui, fiindcă devine din ce în ce mai complicat de gestionat, mai ales ca timp. Nu e vorba de nișă ca și membri, fiindcă în mod constant găsesc oameni absolut minunați acolo. Pur și simplu am obosit să scriu despre parenting, nu mai pot scrie despre sarcină și naștere și alăptare și puericultură fiindcă toate astea deja sunt departe de mine și le-am abordat în câteva sute bune din cele 2 500 de articole de pe blog.

Am scris despre parenting și la nivel empiric, și la nivel practic atât de mult încât nu mai știu ce aș putea spune fără să mai fi spus măcar o dată. Simt nevoia să fac altceva, atâta doar că încă nu am definit clar acest „altceva”. Știu doar că vreau în continuare să scriu. Pentru mine blogging-ul a venit cu această revelație, că ador să scriu. Scrisul pentru mine a fost de multe ori terapeutic și este în continuare.

Primesc foarte multe întrebări de la bloggerii noi despre monetizare, despre cât să ceară pe un articol și cum să scoată cât mai repede bani din blogging. Cum a fost la tine drumul către monetizarea blogului? Poți spune că trăiești din blogging?

Bogdana Dobre: Eu am început să am primele colaborări prin 2012 și dincolo de exaltarea de început mi-am construit un set întreg de reguli legat de aceste colaborări plătite. Nu regret nicio colaborare făcută până acum, nu am recomandat niciodată un produs în care nu am crezut sau pe care să nu îl fi folosit eu înainte. Am refuzat destule colaborări, unele care ar fi fost extrem de bine recompensate, însă nici aici nu am vreun regret, fiindcă nu m-aș fi asociat pentru nicio sumă cu brandurile respective și nu exagerez când spun asta.  Nu, nu trăiesc din blogging și nici nu voi putea trăi vreodată.

Ce sfat le-ai da bloggerilor de pe această nișă care sunt la început de drum?

Bogdana Dobre: Să fie autentici, să scrie pentru ei în primul rând și să nu se abată de la anumite principii. Să fie verticali, să își respecte cititorii și să scrie cu plăcere.

Text: Ana Nicolescu

SHARE

Leave a Reply