Cum am creat acum 4 ani comunitatea de bloggeri părinți?

Ana / 12 decembrie 2016

Înainte să plec la Paris la E-fluent5, la întâlnirea internațională a bloggerilor, Sabrina Preda de la Antena 1 a venit să vorbim pentru Observator despre comunitatea de bloggeri din România.

Pentru că este un fenomen relativ nou, multe discuții referitoare la blogging se leagă de monetizarea blogului. Am scris mai multe despre asta, aici și i-am povestit și Sabrinei cum am construit comunitatea de bloggeri mame și ce au diferit articolele de acum 8 ani, față de cele actuale. Cred că în 2016, mai mult decât oricând, cuvântul anului a fost togetherness. Și mi-am dat seama de acest lucru participând la finalul lui noiembrie, la întâlnirea bloggerilor de parenting din întreaga lume, la Paris, la E-Fluent5. Un aport substanțial la credințele mele despre comunitatea bloggerilor părinți l-a avut Alina Avram, Community Leadership Consultant, cu care m-am întâlnit toată primăvara și am pus la cale strategii. Ea mi-a spus care este diferența dintre un trib și o comunitate și care sunt pașii pe care îi am de făcut pentru a da viață și putere comunității de bloggeri părinți.

În 2012, la un câteva luni după ce lansasem blogul Mămica Urbană, Lavinia Pavel mi-a propus să facem un eveniment cu bloggeri mame. Inițial nu i-am dat atenție. Am început însă să fac un grup de Facebook, pe care l-am numit Bloggerițe mame. Le-am adăugat pe cele 6 mame pe care le știam că aveau bloguri și le citeam. Ele, la rândul lor, au adăugat și altele. De când am început să adăugăm și bloggeri tați, am schimbat numele în Digital Parents Talks.

Așa am început să aflăm una de alta, să vorbim și să share-uim informații despre atelierele pe care le aveam, workshop-urile, evenimentele.

După câteva luni de întâlniri cu Lavinia, am acceptat să facem primul eveniment pentru Gett s Hair. Mi-a plăcut atât de mult, încât au urmat și altele, la intervale scurte de timp, pentru Medlife, YouSee, Turner, Cartoon Network. Și multe altele. Ce era extraordinar la aceste evenimente era latura umană, faptul că bloggerii ieșeau din spatele laptopului și se vedeau offline: Aaaa, tu ești X? Te urmăresc de mult timp. Îmi place cum scrii. Sau Nu știam că stăm una lângă alta. Sau Nu știam că avem copiii la aceeași școală. Sau Nu știam că soțul tău a fost coleg de serviciu cu mine. Sau Sigur, facem campania împreună, te ajut. Sau Hai să ne vedem la un film sau la o cafea.

getts_mamica urbana

 

cartoon

Toată această conectare mă umplea de energie. Încă e loc de conectare pentru că apar din ce în ce mai multe bloguri. Din păcate tindem să ne individualizăm, cu toate că omul este o ființă socială și cel mai bine funcționează atunci când este implicat într-o comunitate.

În acești 4 ani, mi-am dat seama că scopul meu este că încheg comunitatea de părinți bloggeri și să îi păstrez autenticitatea. Nu am vrut niciodată să mă poziționez ca și conducător de oști, ci mereu am crezut că puterea o avem împreună. Așa că pe lângă evenimentele pentru diferite branduri, am început să le propun bloggerilor să ne implicăm în campanii sociale.

Swimathon este unul dintre exemple.

swimathon-1jpg

Ne-am adunat 4 bloggeri mame, am strâns fonduri și am înotat în cadrul evenimentului caritabil pentru Asociația Unu și Unu. Cu banii strânși, au fost achiziționate 50 de seturi de cuiburi speciale și 20 de căciulițe pentru copiii născuți prematur. Experiența mi-a lăsat prietenii frumoase, tipologii diferite de oameni, multe emoții, o condiție fizică la care tânjesc acum, lacrimi, împliniri, gustul reușitei și al faptului că împreună putem muta munții din loc.

swimathon

Cea mai recentă acțiune împreună este Gloria și unicornul magic, o poveste scrisă de mine împreună cu 4 bloggeri mame. Anul trecut a fost lansată ca audiobook, anul acesta, ca și carte.

gloria-si-unicornul-magic

Nu voi nega faptul că lucrul împreună nu este ușor. Avem valori diferite, scopuri diferite, stiluri de lucru diferite, orgolii, frustrări, ambiții. Însă la final de proiect când trag linia, adorm seara mulțumită că am mai crescut puțin prin experiența avută, am învățat lucruri noi despre noi ca oameni și am ajutat cât de mult am putut copiii pentru a avea o șansă la viață.

gloria

Încet-încet văd cum cresc împreună cu alți bloggeri și cum fiecare are locul lui pe nișă. Văd și cum alții cresc odată cu mine. Detectez schimbarea de stil al bloggerilor nou intrați și o asumare mult mai conștientă a celor veterani, cu bloguri de 8 ani. Simt că acum articolele sunt mult mai documentate și că blogul începe să se depărteze de la definiția sa de jurnal online și trece spre platformă editorială în care sunt invitați și specialiști să susțină anumite puncte de vedere. În plus, observ faptul că fotografiile sunt din ce în ce mai calitative și se acordă atenție felului în care arată articolul final. Bloggerii sunt mult mai curioși și mai dornici să se autodepășească și investesc timp în dezvoltarea lor: participă la cursuri, conferințe, workshop-uri etc. Iar brandurile devin conștiente de puterea și de influența bloggerilor. Îmi place să cred că și bloggerii sunt conștienți de awareness-ul pe care îl au.

Proiectul Parenting PR pentru anul care vine a început deja de anul acesta și poartă numele de Digital Parents Talks. Desigur, este destinat tot comunității de bloggeri părinți. Tinde să fie o școală de blogging, însă deocamdată este un incubator de idei. Un loc în care să discutăm deschis din experiență și cu specialiști nu despre parenting, cu despre blogging: cum construim comunitățile online, branding personal, cum monetizăm un blog, storytelling, creative writing, crize de imagine, hateri, fotografia de blog, vlogging and so on.

foto Cristina Nichitus Roncea / http://PhotographyStudio.Ro

 

digitalparentstalks_monetizarea-blogului45

Iată în acest reportaj câți bloggeri are acum grupul de Digital Parents Talks. Mulțumesc, Sabrina, pentru încredere.

Text: Ana Nicolescu

SHARE

Comments (2)

  • andrei manea 14 decembrie 2016 at 9:40 AM

    Va multumesc Ana si Lavinia ca incercati sa impuneti respectul si calitatea, ca valori normale ale unei lumi care pare si-a cam pierdut capacitatea de intrajutorare si empatizare.

    Bravos pentru incapatanarea de care dati dovada. Bafta multa in acest frumos proiect si va voi ajuta cu tot ce pot!

    • Ana 20 decembrie 2016 at 1:15 PM

      Mulțumim, Andrei!

Leave a Reply